Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Sunday, July 15, 2012

Latar Belakang Akademik


Salam semua.
Lama sungguh tak menulis dalam ni. Kekangan waktu membataskan banyak perkara. Sebenarnya sekarang ni bukan dalam mood untuk menulis. Tapi sejak kebelakangan ni, aku banyak terima email dan juga soalan dekat Formspring berkenaan bidang yang aku pilih.

  • Diploma in Industrial Chemistry
  • BSc (Hons) Chemistry (Forensic Analysis)
Terima kasih buat adik-adik yang bertanya. Sebenarnya malu juga bila orang bertanya ni sebab aku pun tak tahu kenapa aku pilih bidang-bidang ni.

Pertamanya, biarlah bermula dengan level diploma dulu kan? Sebenarnya Diploma in Industrial Chemistry (DIC) ni bukanlah pilihan pertama aku masa isi borang UPU masa tujuh tahun lepas. Kalau tak salah aku, DIC ni pilihan ke-6 daripada 8 pilihan yang perlu diisi. Apa pilihan nombor 1 - 5 aku? Aku pilih Farmasi dekat universiti mana entah, lepas tu isi juga asasi perubatan walaupun result cukup-cukup makan untuk syarat minima Farmasi. Hahahahah. Aku memang bukan pelajar cemerlang. Keputusan cukup-cukup makan untuk terus dalam bidang sains.

Kenapa aku pilih DIC? Aku pun tak tahu. Yang aku tahu aku nak something related dengan chemistry. Kebetulan, masa tu DIC hanya ada di UiTM Arau dan kebetulan abang aku masa tu belajar dekat UiTM Arau tapi bidang civil engineering. Dia ada la kenal-kenal dengan budak DIC ni. Dia juga yang menggalakkan aku pilih DIC. Jadi aku isi je la DIC sebagai pilihan ke-6. 

Dapat DIC, perasaan aku? SEDIH sebab aku memang nak sangat jadi pharmacist (sekarang aku tahu hikmah kenapa sekarang aku CHEMIST, bukan PHARMACIST. Nak tau? email aku. hahahah)

Mula-mula memang aku blur apa benda DIC ni. Masuk kuliah, ulang benda sama macam SPM. Tapi belajar je. Oh ya, ramai kata DIC susah. Kalau budak program lain satu semester 17 - 19 credit hours. Budak DIC satu semester 19 - 21 credit hours. Itu zaman aku dulu, zaman sekarang aku tak tahu. Aku ada kawan kena buang lepas exam semester pertama sebab pointer terlalu rendah. Jadi, kalau dapat peluang, belajarlah rajin-rajin.

Aku tak nak la cerita apa aku belajar masa diploma dulu. Kitorang belajar macam-macam. Dari benda yang senang sampai la benda yang susah (bagi tahap budak lepasan SPM). TAPI percayalah yang DIC adalah sangat seronok! Ada 3 lab memang khas untuk budak DIC. Banyak instrument canggih-canggih. Okay, ni cerita zaman aku dulu. Lima enam tahun lepas. Sekarang ni dah tak berapa syok kot sebab kena kongsi dengan budak BSAC.

Lepas diploma aku sambung degree. Mostly budak-budak DIC akan continue BSAC (bachelor sc applied chemistry) tapi aku konon-konon nak cuba yang lain, aku apply Chemistry Forensic Analysis (ni aku cerita nanti). Ada juga kawan aku yang pilih Environment, Chemical Engineering, Pharmacy, Pure Chemistry. Sebenarnya, lepas diploma pandai-pandai la buat pilihan sendiri berdasarkan minat sendiri. Tapi ada juga kawan aku yang tak sambung degree. Diorang nak kerja terus. Jawatan sudah tentu Assistant Chemist (lebih kurang macam tu la). Buat adik yang risau peluang pekerjaan, insyaAllah banyak peluang untuk budak DIC. Setakat ni, tak dengar lagi kawan-kawan / senior-senior yang belajar sampai diploma sahaja tak dapat kerja. InsyaAllah ada kerja yang sesuai. 

Nak kerja dekat mana? Hantar la resume dekat kilang cat, kilang baja, kilang simen, kilang chemical, kilang sawit. Apa jenis kilang pun cuba hantar resume. 

Okay. Habis dah cerita diploma. Cerita degree pulak.

Aku sambung degree Chemistry (Forensic Analysis). Sebab apa? Sebab aku ditipu daya oleh CSI. Ni memang aku tak tipu. Aku suka gila tengok CSI, dan berangan nak jadi macam diorang. Hehehehe. Sedangkan arwah ayah nak sangat aku amik chemical engineering. Tapi saat akhir sebelum hantar borang permohonan, aku pujuk ayah untuk tukar Forensic pilihan nombor satu, chemical engine pilihan nombor 2. Dan dapatlah aku pilihan pertama aku tu. (agak-agak kalau letak chemical engine pilihan pertama, aku dapat ke?)

Apa yang menarik tentang Forensic Analysis ni? Subjek semuanya susah nak mampus! Serius aku tak tipu. Aku selalu je fail test dan quiz subjek forensic sebab susah sangat-sangat. Aku tak paham apa aku baca, dan aku tak paham apa soalan nak. Lagi satu, kebanyakan subjek forensic ni 4 atau 5 credit hours. Kalau tak score la, memang hancur la pointer semester tu. Ni memang betul. Tapi yang bestnya, ada instrument canggih-canggih bila buat amali. 

Buat adik-adik yang masih keliru tentang program ni. Sebenarnya Bachelor of Sc (Hons) Chemistry (Forensic Analysis) ni masih belajar chemistry sebagai major subjek. Adik-adik tetap akan belajar organic chemistry, inorganic chemistry, physical chemistry, separation, spectometry. Ada juga subjek elektif lain dan subjek wajib lain macam mathematics, physics, biology etc (Tak ingat dah). Cumanya, nanti bila naik semester 4 ke atas, baru belajar subjek forensic. Contoh : forensic science and chemical forensic analysis. Rasanya ada DUA SAHAJA subjek forensic, yang hanya subjek chemistry dan subjek wajib fakulti / universiti. Tapi dua subjek forensic tu la buat aku rasa nak menangis. Oh, aku belajar law juga. 

Alhamdulillah, aku tamat belajar dalam rangka waktu yang ditetapkan. Aku dapat kerja pertama lepas 3 bulan aku konvo. Sebelum tu aku jadi pembantu penyelidik di bawah supervisor masa final year project. Kebanyakan kawan aku dapat kerja yang sesuai lepas 3 - 6 bulan lepas konvo. Ada juga yang sebelum konvo dapat kerja yang sesuai. Semuanya bergantung pada rezeki. Cumanya aku rasa, kalau dapat interview, jangan tekankan sangat yang kita ni belajar forensic. Cakap pada interviewer yang kita ni MAJOR CHEMISTRY. Kalau interview untuk post chemist la, kalau post pegawai sains forensic, boleh la cerita pasal forensic. Kalau interview post chemist, cakap pasal chemistry je. Jangan cakap pasal forensic. So far, aku dah pergi 4 interview jawatan chemist. Hanya 2 yang lekat. Alhamdulillah. Oh ya, pesan aku hantar je resume dekat semua kilang yang ada. Selagi ada jawatan untuk chemist / QC / QA atau apa-apa yang related, pergi je hantar. Ada rezeki, insyaAllah. 

Minggu depan ada interview SPA untuk jawatan pegawai sains forensik. Aku tak study apa pun lagi. Malas entah kenapa. 

Okay la. Harap-harap dapat bagi manfaat. Kalau sesiapa tak jelas lagi, sila la email aku. Aku explain lagi panjang lebar. Nak add dekat gtalk pun boleh jue.shaeuj@gmail.com. YM aku jarang online. Maaf.


Salam hujung minggu :)





3 comments:

Fazsroul Dénisch said...

salam, sy pon skang nie student dic gak part 5...da nak habes.
tp degree nty sy xtau nak sambung ape..sye ade jgak dgar psal course nie time seminar sblom nie...
nk tnye la, subjek ape yg bukan berkaitan ng kimia bile amek courae forensic nie?

Atikah Musa said...

Nk tnye la... wktu tu memg ambik bidang chemical industry kay arau , perlis ea ?

Atikah Musa said...

Sye nk tnye... sye ad ambik bidang sme cm awk... iaitu chemical industry... dpat kat arau ,perlis... ok x blaja kat sne ¿¿¿