Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Wednesday, April 10, 2013

13th - 28th weeks.

Salam semua. Hari ni update lagi gara-gara bosan menunggu suami. Suami ada meeting luar lagi pagi ni dan malam nanti maka aku diangkut sekali kerana esok kami akan pulang ke Ipoh. Yeayyyyyyyyy. Perasaan kini adalah sangat bahagia bila memikirkan boleh makan macam-macam idaman tekak bila balik Ipoh nanti. Selain dari tu, boleh jumpa newborn babies. Seorang dah 2 bulan lebih, sorang sebulan lebih. And my baby is approaching 28weeks in few days. Yeayyyyyyy again. Double triple happy.

Perkembangan terkini selain badan berkembang dengan jayanya, berat telah bertambah sebanyak 5kg sepanjang pregnancy dan baby juga semakin aktif. Kadang-kadang perut geli dan ngilu kerana baby aktif bersenamrobik akrobatik. Perasaan? Adalah sangat enjoy. Dan aku banyak rakam  bila baby aktif, memang sangat jelas. Oh, tak sabar......

Ada beberapa perkara yang berubah since 2nd trimester. Selain nafsu makan yang bertambah masa awal-awal 2nd trimester dan kemudiannya merundum termasuk alah kembali pada air kosong. Semakin suka makanan yang simple contoh : roti telur, satay, nasi impit. Tak lalu dah nak makan nasi berlauk meriah rasa loya. Uhuuhuuuu... Dan kembali alah kepada bauan masakan. Jiran menumis, aku dah siap dengan balm.


***************

Sambungan. Siaran tergendala sebab mood ke laut.

Sekarang dah masuk minggu ke 29. InsyaAllah dalam tempoh 11 minggu (paling maksima) akan bertemu dengan bayi yang aku kandungkan ini. InsyaAllah, mohon doakan akan segala urusan dipermudahkan.

Terlalu banyak yang berlaku dalam tempoh 13 - 28 minggu yang lalu. Ada yang masih segar dalam ingat dan ada juga sudah ingat-ingat lupa.

Tapi paling tak boleh lupa bila aku kena masuk air sebanyak 3 botol masa minggu ke-26. Rasanya aku tak cerita pun dalam blog ni sebab memang dah lama sesangat tak on laptop ni. Selalu online FB dekat tab je. Nak update dekat tab adalah sangat tidak seronok. Masa masuk air 3 botol tu, Dr suspect aku kencing kotor dan sememangnya hemoglobin adalah di bawah borderline iaitu 10.0 sahaja. Mana aku tak asyik nak pitam, sesak nafas etc. Terus berazam dalam hati untuk naikkan hb sebab risau keselamatan baby. Dan Alhamdulillah, cek up Isnin lepas hb mencanak naik ke 12.2. Syukur sesangat. Suami pun dah boleh senyum senang hati. Tapi dia tetap akan panik kalau aku ngadu "abang, rasa tak sedap hati. jantung laju" atau "abang, rasa lenguh-lenguh badan la". Memang benda-benda tu berlaku secara TIBA-TIBA. Kalau tengok leka tengok TV, tiba-tiba je rasa tu datang. Bila datang rasa macam tu, maka aku akan senyap je, duduk diam-diam.

Rahsia aku naikkan hb? Aku pun tak tahu apa rahsianya. Yang pastinya aku tak ikut pun cakap nurse tu suruh makan hati ayam la, peria katak la, sayur bayam la (sebab I'm meat lover). Apa yang aku makan : 2biji iron tablet + 1tablet obimin + kurma + air safron + jambu batu. Tapi ada juga aku skip makan ubat tu. Jambu batu, kurma, air safron tu pun bukan hari-hari aku telan. Lately ni je aku telan hari-hari sebab nak maintankan hb tu. Aku ada baca yang kurma pun kaya dengan zat besi ye? Jadi kalau rasa tak boleh nak telan iron tablet tu (macam aku dulu) boleh la try makan kurma. Lagi yummmmy yummmmyyy. Oh, kenapa aku makan iron tablet 2 biji? Sebab masa hb aku dekat borderline which is 11.1, Dr dah memang suruh aku makan 2 biji sehari tapi aku ngelat sebab aku tak boleh telan tapi sekarang dah boleh telan dengan jayanya. Syukur. Oh, selain tu aku memang ikut cakap nurse suruh elakkan minuman bercaffeine. Aku tak minum kopi, nescafe atau teh. Tapi ada la 2,3 kali curi-curi minum teh 2,3 teguk. Tapi sampai sekarang fobia nak minum Teh 'O' sebab takut perut kembung. Huhuhuhu.

Oh, masuk 2nd trimester ni juga perut mula menunjukkan bahagian terutama selepas 24minggu. Makin ketara ke hadapan. Kalau pakai t-shirt yang ala-ala muat-muat dulu memang akan ketara perut nampak. Kalau pakai jubah, masih boleh sembunyi lagi.

Ok la. Stop here. Panas.






1 comment:

Wawa Tasliman said...

now wawa dah 34weeks, perut memang tak boleh sembunyi, baju jubah ke mmg akan menonjol.. :)