Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Monday, October 12, 2009

entry khas




salam semua...
entry saya kali ni agak berlainan berbanding entry2 sebelum ini... gambar kt atas tu bukan hiasan semata2 tapi itu lah yang akan saya bebelkan dalam entry kali ni... entry kali ni bukan sebab sukasuki nak tulis tapi sekadar membantu seorang teman-tak-pernah-jumpa... hanya kenal pada nama dan gambar serta cerita2nya.. tak pernah bersua muka bertembung empat mata..
[tapi punya keinginn untuk menjadi kawannya...=p]


okey la...
berbalik pada cerita


SEKOLAH MENENGAH AGAMA RAJA PEREMPUAN TAAYAH, IPOH
a.k.a
sekolah raja perempuan taayah



Apa yang saya nak cerita sal sekolah saya ekkkk… actually sekolah saya ni merupakan salah sebuah sekolah dibawah pentadbiran kerajaan negeri [if I’m not wrong]… ada lagi 2 buah sekolah lain dibawah kerajaan negeri… sekolah izzuddin shah, ipoh dan sekolah raja Dr. nazrin shah, kg gajah… sekolah saya ni untuk anak2 gadis jer.. sekolah izzuddin tu lak untuk anak2 teruna sahaja dan sekolah raja Dr. nazrin tu untuk teruna dan dara… hehehe… sekolah saya dah agak lama ditubuhkan sebab saya sendiri merupakan batch yang ke-40 dan saya dah tinggalkan sekolah sejak 5thn yang lepas.
Untuk pengetahuan gak, sekolah saya ni bukan senang2 nak register… ada peperiksaan khas selain keputusan UPSR yang cemerlang… peperiksaan khas tu ada paper agama dan akademik… pelajar yang memohon mestilah dari kalangan rakyat jelata Sultan Azlan Shah ataupun mak ayah anak jati perak tak pun mak ayah bekas pelajar izzuddin taayah [kalau x salah saya yerrr… kalau salah, tlg betul kan]
Sekolah saya ni students tak ramai tambah tolak darab bahagi adalah dalam 700 – 800 orang… atau mungkin lebih tapi rasanya tak lebih 1000 orang… sekolah pun ada 4 blok jer termasuk blok pentadbiran dan blok makmal… padang yang ada pun sekangkang kera shj… tak boleh nk wat acara olahraga 4 x 100m apatah lagi 4 x 400m… selalunya aktivit2 riadah ni buat dekat gymnasium… ya!!! Sekolah saya ada gymnasium yang terletak di seberang jalan… opsss… lupa nak citer… sekolah saya dekat dengan istana raja dihilir dan dibelakangnya adalah kem askar… sekolah saya ni kat tengah Bandar ipoh… ada 5blok asrama 2tingkat, ada surau untuk solat jemaah 5kali sehari.. WAJIB… dan dewan makan juga kantin…
Zaman saya sekolah dulu, masa saya form5 kelas saya hanya seramai 24 orang sahaja… dan kelas sains hnya 2… sains1 dan sains2… pastu ada kelas akaun dan juga kelas thanawi… kalau x salah saya cikgu yang mengajar fizik hny seorang Mr. Chin [the only non-muslim teacher there tapi sgt baik]… seorang cikgu guru biology Puan Umi a.k.a guru penolong kanan [sekrang saya x pasti jwtn dia]… seorang juga guru kimia [puan fikriah yang buat saya jatuh cinta dengan chemistry walaupun saya slalu tido masa kelas chemistry]
Saya rasa rutin saya di asrama x beza dengan pelajar di SBP/ MRSM/ SBPI etc2… cumanya… sekolah saya WAJIB solat jemaah 5x sehari… ada usrah dan qiammullail setiap malam khamis. Banyak lagi aktivit kerohanian yang lain… [sgt sedih sbb dulu asyk main jerrrr]
Dan ini khas untuk kawan anim, oleh kerana sekolah saya sekolah asrama penuh of course la ada rumah warden… ada gak bilik warden di asrama pelajar… rasanya boleh kot kalau nk try minta dok situ… tentang pengankutan awam, saya xtau sgt la… sebab mmg jrg sgt2 naik public transport kt ipoh… kuang3… tapi masa saya belajr dulu, kalau outing tunggu bus 60sen dpn sekolah nak ke super kinta tapi sekrang super kinta dah xde… hehehe… x pun kitorang berjalan kaki ke UO [bkn OU yerrrr] kira2 20min perjalanan… jangan risau kalau wat praktikal kt sana nanti.. saya x de la nk kata bdk2 nya baik2 belaka tapi pelajar perempuan semua jadi senang kot… [betul ker cikgu???]
Saya ada gak pengalaman di ajar guru praktikal masa form4… mmg kdg2 x phm sgt sbb ckgu br nk belajar mengajar jadi kurang mahir lagi… faham2… jadi cikgu jangan la marah kalau anak murid x phm… huhuhu… dan before cikgu tu tmt tempoh praktikal, kitorang wat jamuan mkn2 dgn dia dlm kelas… sgt best… dan ada gak cikgu praktikal yang ngjar saya terus mengjar kt situ… posting ke namanya ??? saya x tau sgt hal2 ckgu ni walaupun ayahanda bonda cikgu… haaaa… sebelum lupa, sambutan hari guru kt sana pun best gak sebab student yang organise… mcm2 acara ada…
Rasanya dah byk sgt saya citer tapi xtau la sama ada menjawab soalan atau x… kalau rasa ada musykil lagi, tny laaa… nti xd la culture shock... hehehe… dan lagi satu, pe yang saya citer ni berdasarkan pengalaman saya 5thn lepas… dah lepas 5thn ni saya xtau la cmne suasana di sana… tapi rasa mcm lagi bagus dr 5thn dulu [dr cerita2 yang sy dgr laaa]
Oke… itu sahaja untuk bakal guru… semoga menjadi guru yang berkaliber bukan guru berkaki lebar… ehehe…
Wishing to all teachers-to-be a very good luck in your latihan mengajar esp my dear friend anith hashim, “hey girl, where are you going to go for practical???” not forget to eda hairi [student upsi gak ni, chemistry rasanya] yani, nora, sape lagi??? tlg ingtkn saya yang makin hampir 22thn… hahahah…


sekian wat masa ni...

salam ukhwah...
salam mahabbah..


wassalam...



****sorry sebab tulisan ni gabak besar.. nth pehal ngn blogger ni... sakit lak ptg ni xleh setting tulisan cam yang saya nk!!! menci tul laaaaa

2 comments:

ANIEMZ said...

Jue.. thanks a lots.. erm, sekolah itu sama dengan skolah anim.. skolah kerajaan negeri yang kainnya hijau, baju putih n tudung biru, rite? cuma sekrang skolah tu makin dinaik tarafkan lagi yang pelajar biasa semua baju hijau+tudung, n berkasut hitam..tak tau naik taraf ape lagi sebab skolah tu memang dh SBP kerajaan negeri..

sungguh! jika anim terus praktikal di sana, anim mesti akan teringat zaman anim di sekolah lama with my hubby.. sayg pulak nak tukar, tapi dh dapat tukar.. sekolah anim pun camtu gak.. mane2 cg praktikal datang, boleh duk bilik warden yg kosong.. so, secara automatiknya tak yah spend untuk sewa rumah, bil letrik n air.. opkos jugak utk makanan sebab kadang2 cg2 praktikal makan je makanan sama2 pelajar..

pape pun, really appreciate it.. tQ.. nanti anim inform pada kawan k..

miss jue said...

anim, sekolah jue even under kerajaan negeri tapi ktorg still pki bj putih n kain biru cm skolah biasa.. cuma kasut jer hitm..

kalau anim praktikal kt sana mybe terkeng zmn ngn mr hubby tapi kalau kuantan x yah terkeng2, 24jam 7hari seminggu dpn mata... hehehe...

all d best utk anim n really enjoy reading your blog..