Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Thursday, June 3, 2010

Taman Tamadun Islam

salam kembali untuk readers
kesinambungan dari entry sebelum ini.
tadi komersial break untuk lunch. sekarang perut pun dah kenyang, badan pun dah cergas, jom sama2 cerdaskan otak...

petang ni nak ajak kawan2 refresh minda sementara cuti ni [bagi pelajar universiti] dan mungkin untuk merelaxkan minda [bagi yang dah bekerja].

mari berkenalan dengan monument2 Islam yang ada kat Taman Tamadun Islam.
Lets go Dora!!



ni peta Taman Tamadun Islam.
peta ni aku dah tempek dalam entry sebelum ni tapi saja tempek lagi kot2 korang malas nak rujuk entry lama.

PERHATIAN!!
susunan gambar aku ni bukan ikut susunan 1-21 macam dalam peta tu.
sebabnya orang pusing taman tu dari kanan ke kiri [afdhal kan utamakn yang kanan]
aku lak sukasuki pi pusing dari kiri ke kanan =p

1. Kalyan Minaret, Uzbekistan
2. Great Mosque of Agadez, Niger
3. The Palace of Al-Hambra, Granada, Spain
4. Kul Sharif Mosque, Kazan, Rusia


 5. Sulaymen Mosque, Turkey [aku teringin nak pergi sini!]
6. Great Mosque of Qairawan, Tunisia
7. Nabawi Mosque, Madinah Al-Munawarah [makam Nabi SAW kt masjid ni ye kwn2]


 8. Mosque of Mohamad Ali, Egypt
9. Aleppo Citadel, Syria
10. Al-Haram Mosque, Makkah Al-Mukarramah 
[sape tak tau, pi nyorok muka dalam almari]


 11. Abu Nasr Parsa, Afgahnistan
12. Sheikh Lutfallah Mosque, Iran
13. Kubbah As-Sakhrah, Baitul Muqaddis, Palestin [haaa... tau tak niii??]
14. Great Mosque of Samarra, Iraq


 15. Badshahi Mosque, Lahore, Pakistan
16. Pattani Central Mosque, Thailand
17. Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam
18. Taj Mahal, Agra, India [ni bukan kaitan kisah cinta ke???]


 19. Kudus Minal, Central Java, Indoensia
20. Xian Mosque, China

21. [not included in the picture] National Mosque, Malaysia.
[gambar tak disertakan sbb saja nak suh korang g tgk sendiri kt KL nun...]



katahati : niat di hati nak try publish entry untuk each monument yang ada kt Taman Tamadun Islam ni.
tapi kena cari info dulu. sebab masa pergi hari tu, baca sekadar masuk cuping telinga kanan then terhenti kt lubang telinga sangat tidak fokus.

so, stay tune~
kita jumpa lagi nanti
daaaaaa~


salam mahabbah
salam ukhwah
wassalam


lots of L♥VE

3 comments:

queenzara hanim said...

sgt bez ye anda..hehe...

miss jue said...

of course laaa... sy sudh penat bc buku... skg giliran kamu yee... selamat menelaah buku law yang plain itu... =)

ilyani said...

wah. sy pun ada blog pasal taman tamadun ni jugak :)
http://ilyani.net/2010/05/16/taman-tamadun-islam-monument-park/