Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Wednesday, October 17, 2012

Frozen Samosa

Salam semua.

Semalam beli samosa 3 ketul, dan tiba-tiba rasa macam nak makan banyak-banyak ketul. Balik bilik terus on laptop and google resepi samosa sebab teringat kulit popia masih ada lagi baki dekat rumah. Tengah-tengah cari resepi terfikir, why not buat samosa frozen. Anytime nak makan just defrost and goreng. So cari pulak resepi samosa frozen. Ada beza ke? Aku pun tak tahu. That's why aku menggoogle resepi. And some of you might say "beli je yang frozen dekat pasaraya tu berlambak". YUP! Memang berlambak tapi not sure either kena ke tak dengan tekak aku. Plus aku takut nanti tengok saiz je macam giant tapi isi kecik macam kuman. Paham? Tak pahm pun buat-buat paham.

So, aku pun menggoogle. Akhirnya jumpa satu blog yang ajar cara-caranya siap tunjuk cara nak lipat samosa bagi bentuk segitiga lagi tu! YEAYYYY!

Baca punya baca. OH~ sangat mudah. Easy like a piece of cake! TAPI masalahnya kalau nak buat samosa frozen tu (ikut cara kakak tu) kena masakkan sikit  samosa tu dalam oven sampai keluar sikit minyak dari isi samosa. Tak paham? Meh aku ajar sikit resepi samosa frozen yang sangat mudah.

Bahan - bahan :

  1. kulit popia yang dipotong segi empat memanjang. kiranya kulit popis tu potong la 2-3.
  2. inti samosa. ni buat macam inti karipap pun boleh. ikut selera tapi make sure masak dulu ye. jangan yang mentah pulak!
  3. sedikit putih telur atau mungkin tepung gandum campur sikit air pun ok. just untuk gamkan kulit popia tu nanti.
Cara - cara :
  1. Buat samosa tu dulu. Kiranya lipat sikit dulu kulit popia, letak inti, lipat lagi bagi cover inti and gamkan hujung kulit popia tu. (untuk tutorial lengkap pergi Google, Youtube pun ada kot)
  2. Dah siap semua samosa, sebelum frozenkan samosa tu. Masukkan samosa tu dalam oven ikut kesesuain suhu dan masa (kakak tu tak bagi tahu exact temperature and time) sampai minyak dari inti popia tu keluar. Kiranya macam half cook juga la kot.
  3. Then tunggu sampai sejuk, baru simpan dalam Tupperware and frozen kan.

MUDAH kan? Aku nak buat TAPI rumah tak ada oven pulak! Kalau aku goreng half cook, nanti menambahkan minyak pulak.

ADEH... nak oven.. nak oven... nak oven... aku nak bake macam-macam ni!!!






3 comments:

Aisyah Ahmad said...

boleh jugak try. tak pernah buat. asyik buat popia je. hehe

bayu nasiem said...

jue,aku xwat pun panaskan kat oven,pas kering kulit(cz lps gam dgn air kn basah), then masuk bekas,trus masuk freezer...ala bukan nk tinggl smpi setahun pun..xde nye nk kulat la..slalu dh wat..xsampi sebulan dah abis...sekali wat dlm 50biji

bayu nasiem said...

jue, xyah masuk oven pun xpe..tp make sure kulit popia yg dah kne gam tu kering dulu(air dried la kirenye), aku gam gne air je...mudah, xyah nk tepung or telur bagai..pas dh kering masuk bekas dan masuk freezer(if basah nti dia melekat antara depa, rosak samosa bila kuarkn nti), ak biasa sekali wat dlm 50bji..hmm xsampi sebulan dh abis..xsempat la nk kulat pun cz masuk sejukbeku kn...