Salam.
Ni resepi simple dan mudah sangat. Kalau rasa malas nak masak untuk sarapan, masak je ni dan makan dengan roti. Confirm sedap!
Bahan-bahan :
- Bawang merah
- Sedikit kunyit hidup (bukan serbuk kunyit ye)
- Sedikit belacan
- Cili Boh / Cili Giling
- Telur - dipukul dan tambah garam (macam masak telur dadar tu)
Note : Pandai-pandai la agak bahan-bahan tu ye. Ikut berapa biji telur nak dimasak
Cara-cara:
- Tumbuk bawang merah, kunyit dan belacan. Tak payah halus macam sambal belacan pun tak apa. Tumbuk tau sebab kita tak mau ada air kalau blender.
- Tumis bahan yang ditumbuk sampai garing, masukkan cili boh dan masak hingga keluar minyak.
- Masukkan telur, biarkan seketika dan hancur2kan telur tu macam masak scramble egg.
Note : Sebenarnya caranya macam masak scramble egg tapi tambah bahan tumis dan cili boh supaya ada rasa dan warna. Hehehehe
![]() |
Ni la rupanya scramble egg bersambal. Aku makan roti pratha. Makan dengan roti gardenia biasa tu sedap. |
No comments:
Post a Comment