Salam.
Ni resepi simple dan mudah sangat. Kalau rasa malas nak masak untuk sarapan, masak je ni dan makan dengan roti. Confirm sedap!
Bahan-bahan :
- Bawang merah
- Sedikit kunyit hidup (bukan serbuk kunyit ye)
- Sedikit belacan
- Cili Boh / Cili Giling
- Telur - dipukul dan tambah garam (macam masak telur dadar tu)
Note : Pandai-pandai la agak bahan-bahan tu ye. Ikut berapa biji telur nak dimasak
Cara-cara:
- Tumbuk bawang merah, kunyit dan belacan. Tak payah halus macam sambal belacan pun tak apa. Tumbuk tau sebab kita tak mau ada air kalau blender.
- Tumis bahan yang ditumbuk sampai garing, masukkan cili boh dan masak hingga keluar minyak.
- Masukkan telur, biarkan seketika dan hancur2kan telur tu macam masak scramble egg.
Note : Sebenarnya caranya macam masak scramble egg tapi tambah bahan tumis dan cili boh supaya ada rasa dan warna. Hehehehe
Ni la rupanya scramble egg bersambal. Aku makan roti pratha. Makan dengan roti gardenia biasa tu sedap. |
No comments:
Post a Comment