Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Thursday, February 14, 2013

Si Dia yang Aktif

Salam semua.

Hujan lebat sekarang ni. Kebelakangan ni asyik hujan je, badan pun lemau je jadi malas.

Sebenarnya nak cerita pasal si kecil dalam rahim. Ikutkan nak peram dulu cerita ni tapi macam dah excited tak boleh tahan. Over kan? 

Alkisahnya bermula 2,3minggu lepas. Tak ingat tarikh yang sebenar tapi memang dah lepas 16minggu usia kandungan. Aku selalu rasa macam ada bubble bubble meletup dalam perut. Seriously aku tak tahu apa benda tu. Kadang kadang rasa macam perut kena tolak dar dalam. Boleh bayangkan? Aku nak explain pun tak reti. Jadi aku pun google, dan terjumpa bagaimana rasa pergerakan bayi dalam rahim. Dan aku percaya baby sedang aktif dalam rahim. Yeaaayyyuy.... Kadang kadang terkejut ok sebab tengah kau syok relax berbaring tengok tv or layan internet dekat tab tiba tiba rasa gelombang dalam perut. Hahahahaaaas. Lama lama rasa bahagia pulak. Memang bahagia. Ni tengah menaip pun baby aktif bergerak.

Sebelum ni aku selalu suruh suami letak tangan kat perut aku sebab aku nak gak dia rasa apa yang aku rasa. Tapi mungkin sebab baby kecik lagi jadi boleh rasa dari dalam je. pergerakan baby tu tak boleh nak tembus kulit mama dia yang banyak lemak ni. Huh! Tapi entah macam mana masa cuti raya cina tu aku rasa baby aktif sangat. Sebab sehari sebelum tu aku berjalan sakan tawaf jusco dan tesco. Jadinya aku pun baring sambil perhatikan perut aku sebab baby aktif bergerak. Tibatiba! Aku nampak perut aku bergelombang. Macam berombak. Excited ok? Terus panggil suami, suruh dia perhatikan perut aku. Aku kata, "abang tengok tau, nanti boleh nampak perut bergerak". Dia pun dok perhati dan tibatiba dia kata "haaaaa...nampak!" memang masa tu boleh nampak perut macam berombak. Oh, bahagia sangat. Cadangnya esok tu nak pergi scan tapi boleh pulak aku keluar pakai maxi dress. Apa macam nak scan kalau pakai maxi dress? Takkan nak selak dari bawah kaki sampai ke dada? Gilo apo?

Sekarang ni setiap kali suami balik lunch hour atau lepas kerja, aku akan report pergerakan baby. Baby paling aktif waktu malam, waktu aku nak tidur. Alahai anak mama. Jadi aku akan pujuk dia untuk tidur, say good nite and bagi salam sambil usap usap perut. Kadang kadang suami yang akan pujuk dia. Kalau aku tak ngantuk sangat, aku layan je baby bergerak sampai aku tertidur sendiri. Heheheh

tadi sebelum aku taip entry ni memang aku boleh nampak perut berombak ombak. Walaupun tak kuat sangat tapi mata kasar aku still boleh nampak. Hari ni dia aktif dari pagi, semalam senyap je sampai aku naik risau. Aku usap usap, tepuk tepuk perut pun dia buat tak tau je. Bila sku nak tidur baru aku rasa dia bergerak. Sekali pagi ni dari subuh sampai ke sekarang aktif ke main lagi.

Love you, baby! Doakan aku ye semua. Sangat tak sabar nak tahu jantina baby. Last week dah pergi survey barang baby dekat jusco. Aku tanya kakak aku bila boleh mula beli barang baby, kakak aku kata "28minggu nanti boleh la beli sikitsikit." alahai lambatnya lagiiiiii.

Jom simpan duit untuk baby.

P/s : blog ni dah jadi mengalami perubahan fasa. Sekarang ni fasa emak emak budak. Redha je la ye...

3 comments:

SarahSyafiq said...

rs berombak tu sbb baby bergerak ye?dapat rs kan jugak.igt angin ke.tp bila scan mmg nmpk baby tgk aktif bergerak sekarang ni.

::Aja:: said...

jue...dh rasa eh..aja br 4 bulan..xrase pape lg..cume dh start senak2..huhu

mari kite menyimpan yek..simpan2..hehe

raja zubaidah raja sabaradin said...

Sarah, jue x sure sgt tp rs ye sbb jue bkn lapar pun. Lg pun rs tu sekali dgn rs geli or sakit.

Aja, jue dh 5bln lebih. Masa first time rasa pun dh nk dkt 5bln sbb sblm tu tak tau mcm mana rs baby bergerak.