Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Friday, February 8, 2013

Survey. Survey. Survey.

Salam semua. Lama aku menyepi. Tak ada mood nak menulis. Nak bercerita pun macam tak ada apa yang menarik. Jadi senyap sunyi la blog ni. Tambahan pulak lately ni Wi-Fi dekat rumah ni macam tingtong sikit, nak online guna broadband malas nak keluarkan simcard daripada tab suami.

Alkisahnya, sekarang ni baby dah separuh perjalanan dalam rahim ni. InsyaAllah, minggu ke3 bulan June boleh jumpa baby. Itu ikut EDD yang doktor bagi. Semoga selamat hingga ke saat nak bersalin, insyaAllah. Doa2kan aku dan baby sihat kehendaknya.

Dah separuh perjalanan baby, maka dah macam-macam perubahan fizikal dan mental yang berlaku pada aku. Hari-hari dok online survey barang-barang baby. Hari-hari dok online nak cari resepi untuk masak. Maklumlah sekarang dah jadi fulltime housewife, jadi harus jaga tekak dan perut suami walaupun kadang-kadang aku main hentam masak.

Survey-survey barang baby. Puluh kali dok klik website yang sama, puluh kali baca tapi tak jot down. Hahahaha. Sebenarnya aku teringin sangat nak pergi baby warehouse tapi kat Johor ni teramat la susah nak ada baby warehouse sale tu.  TAPI bulan March ni akan ada satu dekat apa entah tempat dia. Suami kata confirm sesak, aku pulak kata "maka abang amik la cuti hari jumaat, kita keluar rumah awal pagi". Heheheh. Bijak tak isteri? Kakak aku dah pesan apa yang patut beli, apa yang perlu beli, apa yang tak perlu beli. Dan paling syok kakak aku kata,"nanti amik la napkin emir sedozen. setakat nak buat bedung je tak payah beli banyak-banyak" (btw, kakak aku baru bersalin 20 Januari lepas). Terus senyum lebar aku. Lagi pun aku tak bercadang nak beli napkin yang gambar kartun-kartun tu, aku suka yang plain putih tu. Bila aku bagitau suami terus dia kata, "tak dapat la abang nak beli bedung yang zip tu". Aku pun tak tau kenapa suami aku gila sangat nak beli bedung yang zip tu. Aku macam tak berkenan sebab macam kesian je baby tu. Lepas tu kakak aku kata lagi, "nanti akak nak bagi ko set bersalin Mustika Ratu, ada lebih akak pakai. Bengkung pun ko takyah beli. Guna akak punya je. Ko beli pil pantang untuk tambah tenaga je." Lagi aku suka hati. Jimat banyak kot aku rasa. Aku survey kalau beli set bersalin tu ada yang harga hampir RM500. Gila!!! Belum keperluan yang lain lagi. So sekarang nak tengah cari-cari baby cot yang murah-murah. Tapi mungkin beli lepas bersalin kot. Sebab aku pantang dekat Ipoh, tak perlu lagi nak angkut baby cot pergi Ipoh. Dah balik Johor baru nak guna baby cot tu. Aku dah ada list apa yang perlu dibeli sebelum bersalin dan siap print out lagi. Heheheheh. Oh, aku berazam nak bagi anak aku sepenuhnya susu ibu. Do support me!!!

Bila survey barang baby boleh jadi tak tentu arah kau tau tak? Sebab apa? 1) Barang baby teramat comey terutama baby girl. Rasa macam nak borong semua. 2) Harga dia makkkkk aiiiiii berpinar biji mata ni. Kena survey betul-betul. Kadangkadang beza dekat RM10 kau tau?

Ok la. Itu je nak cerita. Angin kuat pulak hari ni. Hujan pun lebat. Semalam panas semacam.


Bye.







1 comment:

Husna Humairah said...

Hai babyy! hehee syoknyaa. :) jaga kandungan elok-elok kak! :D