Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Thursday, March 24, 2011

SPM 2010

sumber : http://ciklaili.blogspot.com

Aku bukan menulis untuk bercerita lanjut tentang keputusan SPM 2010 apatah lagi nak membentangkan analisis peperiksaan. Tapi apa yang aku mahu tulis adalah sekadar pandangan aku sebagai seorang bekas pelajar dan pendapat aku setelah menonton buletin utama TV3 semalam. Akhbar tak sempat nak baca lagi. Lagi pun rasanya dah 2 bulan lebih aku tak baca akhbar, kalau rajin je baca online. Kalau malas, tunggu je la jam 8 malam nanti. 

Semalam tengok dan dengar buletin utama, keputusan SPM 2010 terbaik dalam tempoh 4 tahun. Jumlah pelajar yang dapat A+, A dan A- meningkat. Maknanya budak-budak zaman sekarang ni memang pandai-pandai belaka semuanya. Yang tak dapat result yang bagus tapi dah usaha dengan bersungguh-sungguh tu maknanya Allah belum nak bagi rezeki kemanisan sebuah kejayaan tu lagi. Belum masanya lagi. Bagi yang tak dapat result bagus sebab memang tak berusaha tu tak boleh nak komen apa-apa la. Sendiri tahu usaha masing-masing tahap mana kan? Bagi yang tak berapa nak berusaha tapi dapat result gempak tu, Alhamdulillah Allah nak bagi rezeki tapi jangan riak "aku tak study pun boleh dapat A berderet" Tak baik macam tu.

Aku bukan dari golongan pendidik jadi aku nak bagi pandangan dari pemerhatian aku sebagai seorang pemerhati sahaja. Aku rasa tahap pencapaian pelajar bandar tak boleh nak disangkal lagi. Sebab pelajar bandar ni memang mak ayah dorang ni bagi duit supaya anak-anak dorang berjaya. Ada yang menghargai kesusahan (walaupun hakikatnya mak ayah kaya raya) mak ayah mencari duit siang malam tapi ada gak yang anggap " mak ayah aku kaya, tak lepas SPM masuk la private collage apa susah". Betul ke? Aku tak tahu la. Tapi kadang-kadang apa yang kita tonton dalam drama TV adalah realiti kehidupan sebenar. 

Dalam berita semalam, kalau tak salah aku pelajar terbaik keseluruhan SPM 2010 pelajar perempuan dari Terengganu. Anak seorang buruh kilang papan. Pelajar macam ni la yang aku memang tabik spring la. Walaupun aku tak pernah rasa hidup susah sangat (bukan selama ni hidup senang, tapi sederhana) tapi arwah ayah aku selalu cerita kesusahan hidup dia zaman sekolah dulu. Agak-agak budak yang susah sekarang ni, sama tak susah macam zaman dulu-dulu? Tapi aku lagi suka kalau budak yang cemerlang dari golongan kurang senang ni, bila dah masuk universiti terus berjaya dan ingat jasa mak ayah. Aku tak suka la kalau yang dah berjaya, dapat tajaan sambung belajar tapi jadi macam tanggang. Harap-harap tak ada lah berlaku dekat Malaysia ni. 

Tadi berjalan dekat FB sekejap, tengok ada post dari group sekolah lama. YA ALLAH! Bangganya aku dengan pelajar-pelajar sekolah lama aku. Kalau tak salah aku 12 orang dapat 12A+. Zaman aku dulu ada ke yang dapat 12A1? Rasa tak ada. Best student pun 10/11A. Aku pun dah tak ingat. Dah lama sangat zaman aku berlalu. Sekarang ni sekolah aku antara 10 terbaik dalam negeri Perak. Bangga weiiii. 

Apa-apa pun TAHNIAH buat semua yang telah berjaya mengaharungi SPM 2010, TAHNIAH buat yang berjaya dengan cemerlang dan TAHNIAH juga buat cikgu-cikgu yang telah berjaya mendidik dan mengajar pelajar-pelajar sehingga berjaya.



"Success is the beginning of the journey, not the end of journey"



3 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

tp maera pelik, bdk zmn skrg memg pandai ke, atau syllbus mudah? hurm..mase kitowg dulu-dulu punye lah struggle nie nak blaja..yg dpt straight A pun tak ramai cam zmn skrg..hurm..konpius..hihi~

Hanis Azla said...

pernah dengar juga ada org cakap, klu yg score tu anak org bijak pandai dan org senang, itu biasa2 saja.. tp klu yg score itu anak org susah, baru org buka mata..

harap2nya yg berjaya tu tak kira org susah mahupun senang, tak lupa jasa ibu bapa mereka bila telah semakin berjaya nnt..

miss jue said...

maera,
rasanya zaman kita lebih kurang je. tu la... kita dulu belajar paham pe benda kita belajar, budak sekrang ni belajar hafal semua benda kot tp tak paham...

hanis,
betul2... tak kisah anak siapa yang berjaya, paling penting jasa orang tua jgn lupa.