Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Friday, October 7, 2011

7oktober2011

Salam Jumaat semua. Korang dah lunch tak? aku baru je lepas lunch nasi beriyani dengan hi-cal milo. Sangat mengenyangkan. terima kasih la buat kakak tersayang sebab bagi adikmu yang kedemukan ni bawa bekal nasi beriyani pergi office. Jimat duit hari ni. 

Pukul11 lebih tadi perut entah apa hal sakit teramat sangat. Rasa macam nak baring. Tapi nak baring dekat celah mana dalam office ni. waktu pejabat pulak tu. Gagahkan la juga diri buat kerja apa yang patut walaupun perut macam tak ikhlas nak bagi kerjasama. HUHUHU.

Petang ni (3pm) ada pembentangan bajet 2012 oleh PM kita. Macam menarik kan? Sejak dah kerja ni, sebut je pasal duit terus rasa excited. Ye la, masa student dulu kalau menempek pegi rumah kakak atau abang, sebelum balik kolej confirm ada yang menghulur. Tapi bila dah kerja ni, anak-anak dorang pulak dok minta aku hulur. HUHU. Sedih, sedih. Tapi tak pe, dah tiba masa aku hidup dengan usaha aku sendiri. Actually dari zaman degree lagi dah hidup dengan duit sendiri. Kiranya ibu dengan ayah tak tolong dah. Kakak atau abang adalah hulur sikit-sikit. Tapi aku sentiasa cukup makan pakai. Alhamdulillah berkat didikan ayah supaya tidak boros, sentiasa berjimat, beli apa yang perlu sahaja.

Bila dah kerja ni, aku pulak kena menghulur pada ibu. Ayah tak sempat nak rasa duit gaji aku. Tapi masa belajar dulu, duit scholarship pun aku bagi sikit dekat ibu ayah. Dan aku senang macam tu walaupun aku tahu ibu ayah tak minta tapi entah lah. Dah biasa. Semuanya kerana didikan seorang ayah. (mata dah berkaca tanda hujan nak turun T______T)

Untuk adik aku, aku tak bagi dia duit. HAHAHHA. Sebab dia dapat pencen arwah ayah. Jadi income dia monthly half daripada gaji aku. Banyakkan? Tapi aku bagi barang dekat dia (brooch, tudung, baju etc) Tapi aku tengok adik aku ni jenis high standard punya orang. Kecik-kecik dah pakai kasut Vincci. YE, Vincci tak mahal sangat macam GUESS tapi aku dulu pakai kasut cap kedai-okey-cine-dekat-silibin tu je. Tapi zaman berubah kan? Aku dulu guna hp pun tak reti. Ni aku tak tipu. Dah habis form5 baru aku tahu guna hp, tu pun abang aku ajar. Dan ibu beli sebab aku gedik nak hp. Beli hp pertama dekat jeti Langkawi. HAHAHA. Macam apa je kan aku ni. Adik aku darjah 5 dah reti pakai hp. Form4 dah ada laptop sendiri. Aku dulu masa diploma nak minta laptop dekat ayah pun takut-takut.Takut menyusahkan ayah walaupun aku tahu ayah akan beli laptop untuk aku guna duit LUTH aku.

Hurmmmm... cakap pasal duit ni sampai bila pun tak habis. Apa-apa pun, nasihat aku buat semua termasuk diri aku sendiri, berjimat dan menabung demi kesenangan masa depan. Memang duit tak boleh bawa masuk kubur, tapi kalau sebelum masuk kubur tu dah kena berkampung dekat hospital siapa nak bayar bil hopital kalau kita sendiri? Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara.

Selamat menonton pembentangan bajet petang ni. Orang kerajaan memang tak sabar sangat lah kan? Orang swasta macam mana?





3 comments:

MiszMaryaNe said...

sy pun tak sabar jugak,
bakal jadi orang kerajaan! huhu..

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

org swasta takde perasaan pun..huhuu~

miss jue said...

miszmayane;
apakah maksud bakal jadi orang kerajaan???

khumaera;
sama lah kita...orang kerajaan senyum je dgr bajet tp kita heartless... hehehe