Jangan malu, jangan segan, sila klik ramai2 ^_^

Tuesday, October 9, 2012

My Resepi : Murtabak Mini

Salam semua. Hari ni dok fikir-fikir nak masak apa hujung minggu ni. Dah tanya suami dan dah ada shortlist. Maka meng"google" resepi yang mudah-mudah.

Last week, masak murtabak mini untuk sarapan pagi. Hentam saja. Lagi pun nak bagi perabis kulis popia yang beli hari tu. Tak kuasa aku nak menguli tepung bagai.

Google meng"google" maka jumpa la resepi yang mudah teramat.


Inti Murtabak :

  • isi ayam - cincang
  • carrot - potong dadu
  • ubi kentang - potong dadu
  • sosej - slice nipis (optional - aku guna sebab isi ayam sikit je)
  • serbuk kari ayam - bancuh dengan air
  • cili giling - untuk rasa pedas (optional)
  • bawang besar - potong dadu

Cara memasak (macam hebat je. hahahaha) :
  1. tumis bawang besar sampai layu. kemudian masukkan rempah menumis (bunga lawang, kayu manis, biji pelaga - aku tak letak sebab LUPA)
  2. masukkan cili giling, tumis sampai cili masak
  3. masukkan serbuk kari yang dah dibancuh, biar sampai pecah minyak. sambil-sambil tu kacau gak takut hangus.
  4. masukkan yang lain-lain. tambah air sikit kalau kering sangat.
  5. rasakan garam gula. biar sampai masak.
Bila dah masak inti, biarkan sejuk sebelum balut dengan kulit popia. Tapi sebab aku dah lambat, aku hentam je.
  1. Pukul 2 biji telur. Asingkan sedikit untuk gamkan kulit popia.
  2. Campur inti murtabak yang dah dimasak tadi dan kacau sebati.
  3. Ambil kulit popia dan letak inti. Balut inti ikut citarasa. Gamkan kulit popia dengan telur tadi.
  4. Goreng macam orang kedai goreng. Guna non-stick pan.
Kuah? Hahahaha. Tak ada. Cicah dengan sos je. Asal boleh :P

Selamat mencuba!!






No comments: